(+90) 212 631 00 02 / (+90) 537 591 32 21
13
Oca

Tersine Lojistik Nedir?

tersine lojistik

Tersine lojistik diye adlandırmış olduğumuz kavram, en basit hali ile hammaddelerin tekrar bir şekilde yenilenebilmesi, yeniden üretime kazandırılabilmesi, geri dönüştürülebilmesi, kullanabilmemiz için tamir veya bakımının yapılması, eski değerini tekrardan kazandırılabilmesi için uygun taşıma sistemi kullanılarak taşınması olarak cevaplandırılabilir. Tekrardan kullanıma geri kazandırılabilen malzemelerin, çevreye zarar vermeyecek olması ile birlikte taşıma işleminin yapıldığı lojistik aşamaları, Avrupa standartlarına uygun bir şekilde, verilen hizmetin amacına uygun olarak uygulanması ve kontrol edilmesi ile gerçekleşir.

TERSINE-LOJISTIK-REVERSE-LOGISTICS

Tersine Lojistik İşlemlerinin Gerçekleştiği Süreç

Tersine lojistik işlemlerinin gerçekleştiği süreç, üç farklı kategori altında toplanmaktadır. Bunlar ekonomik, yasal yarar ve ekolojiktir. Yasa ve uygulamaların otoriteler ile yürürlüğe konulması, piyasada var olan hammadde ürünlerin geri toplanması ve bu aşamada tekrardan gözden geçirilmesi zorunlu olmaktadır. Ekonomik anlamda tersine lojistiğin en büyük faydası, üretim içerisine giren hammaddenin, üretim faaliyetleri boyunca enerji sarf edilirken aynı zamanda iş yükünün geri dönüşüm faaliyetleri sayesinde daha da azaltılmasıdır.

Ekonominin bize getirdiği faydalarla birlikte enerji, iş gücünün açığa çıkmasını sağlamaktadır. Bunun ile birlikte çevreye zarar veren çevresel atıkların geriye kazandırılması ve çevreye zararının azaltılması, ekolojik faydayı da beraberinde getirmektedir.

Tersine Lojistik Türleri Nelerdir?

Tersine lojistiğin özellikleri bir ürünün tekrardan geri dönüşüme kazandırılması, bu sayede tekrar kullanılabilir hale getirilmesi veya ürünün üretimi yerine ortadan tamamen kaldırılması ile çevreye zararı minimuma indirip toplanması epey bir önemlidir. İnsanların ilk aklına gelen tersine lojistik kavramı, hammaddenin veya bir ürünün geri dönüştürülmesi, topluma geri kazandırılması, kullanılamaz olan maddelerin veya materyallerin tekrardan kullanıma kazandırılması, çevreye zarar veren atıkların önlem alınıp yok edilmesi, bakım ve tamir faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile oluşmaktadır. Tersine lojistik işlerini genel itibarı ile en çok kullanılan sektörler ilaç, otomotiv, kimya, demir çelik, e-ticaret, elektronik ve iş makineleri olarak sıraya koyabiliriz.

Tersine Lojistiğin Bizlere Geri Kazandırdıkları

Tersine lojistik nedir sorumuza cevap almadan önce tersine lojistik faaliyetlerinde ilk başta yapılan şeyler, kurumsal sosyal sorumluluk, geri dönüşüm, müşteri ilişkilerinin güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi, çevresel ve yasal sorumlulukların yerine getirilmesi örnek verilebilir. Tersine lojistik ile birlikte kullanılamayan ürünlerin bizlere geri kazandırılması kullanım ömrü tamamen bitmiş, kullanıma bağlı olarak deforme olmuş ve değerini kaybetmiş ürünlerin, pek çoğu yok olmadan bizlere geri kazandırılabilirler.

Özellikle tüketim şartlarının yeni kurallarına uygun ürünlerin kullanım ömürleri olmasına rağmen eski var olan popülaritesi az olduğu için tekrardan geri kazandırılabilir ve ziyan olmadan değerlendirilebilir. Geri kazanım ile birlikte, bir ürünün yeniden üretim işleminde kullanılmakta olan enerji, işçiliğin ve hammaddenin maliyetlerini azaltmış olduğundan, bizlere ekonomik açıdan da oldukça fazla fayda sağlamaktadır. Bunlar ile birlikte tersine lojistik çevresel sorunları da beraberinde ortadan kaldırdığını söylememiz mümkündür.

Tersine Lojistik Yapan Firmalar

Tersine lojistik yapan firmalar, tersine lojistik süreci boyunca, ürünlerin değerini korumak amacı ile yeniden kullanıma kazandırmak veya yok ederek tüketimden üretime doğru gerçekleşen akış boyunca doğru bir planlama yapmak olarak nitelendirilmektedir. Ürünlerin geri dönüştürülmesi kadar yok edilmesi ve aynı zamanda yeniden kullanılabilir hale getirilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Tersine lojistik, bünyesinde çalışan uzman kadroları ile birlikte dikkat ve güvenli bir şekilde yürütülen bir sistemdir.

Bir ürünün tedarik aşamasında zarar görmesi, teslimatın hasarlı, kontrol süreci boyunca isteklere uygun şartları sağlamaması tersine lojistik denir. Yanlış veya eksik bir şekilde gerçekleşmesi, tüketim ömrü yolmuş bir ürünün olması, geri dönüşlerin tamir amaçlı yapılması, bir ürününün rastgele bir sebep itibarı ile yeniden değerlendirilmesi ile zararlı olarak nitelendirilen bazı geri dönüşlerin yapılması, tersine lojistik olarak adlandırılır.

Tersine Lojistik Unsurları

Tersine lojistik, kendisine destek veren unsurlar arasında, lojistik alanında profesyonel bir akış vermesi ve bu akışın sağlanacağı iyi bir iletişim ağının sağlanması, ürünlerin yeniden değerlendirilmesi ile alakalı tüm problemlerin ve önyargılarını bir kenara bırakılması için gerekli bilgilendirmelerin yapılmalıdır. Bir ürünün sürecinin doğru ve yeterli bir şekilde takip edilmesi, tüm aşamaların tersine lojistik ağı ile tasarlanması, yapılan denetimlerin uygulama ve planlama içerisinde gerçekleşmesi, yapılan geri dönüşümlerin tüketicileri bilinçlendiren bir şekilde kampanya yönetimiyle beraber, geri dönüşüme uygun ürünlerin doğru şekilde tasarlanması ile gerçekleşir. Eğer sizde tersine lojistik ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız, firmamız ile iletişime geçebilir ve her türlü sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Tersine lojistik, son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başlayan tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır. Malların, hizmetlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktalarından nihai varış noktalarına verimli, uygun maliyetli akışının planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi sürecini içerir. Tersine lojistik, karmaşıklığı ile karakterize edilir ve üreticiler, distribütörler, perakendeciler, müşteriler ve üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar gibi farklı paydaşlar arasında büyük bir koordinasyon gerektirir. Tersine lojistikten yararlanan şirketler, ürün ve hizmetleriyle müşteri memnuniyetini artırırken, iade yönetimiyle ilgili maliyetleri de azaltabilirler.

Share This Post